Pages

February 26, 2017

Masak Lemak Nangka

Asyik post resipi kuih kek tart laa.. Ini kali akak nak tulis pasal gulai nangka pulak lah. Gulai, masak lemak, jangan (bahasa jowo)... samala tu  maknanyer..

Kisahnya, akak teringin sangat nak makan masak lemak nangka versi Jawa yang dah lama tak jumpa. Tapi bila pesan kat abe, dia pulak yang lebih2 teringin..siap beli kepah lagi untuk campur kat masakan tu. Alamak! Terpaksa akak tukar resipi la.. Masak cara jawa mana letak benda macam2. Yang membezakan ialah ada campur rempah/ketumbar sikit. Sama juga macam nak masak umbut

Kita terus ke resipi la yer.. Dah lama entry ni stranded kat bilik draft tak di'published'. Disiplin berblogging dah ke laut.. apa nak buat 😓


MASAK LEMAK NANGKA MUDA

Bahan2:

1 bungkus nangka muda (dlm RM2)
5 ulas bawang merah - tumbuk
1-2 ulas bawang putih - tumbuk
Sejemput bilis - tumbuk kasar
Cili padi ikut citarasa - tumbuk
Kunyit (hidup atau serbuk boleh je)
Santan secukupnya (pekat sikit yer..)
Garam secukup rasa

Cara2:

1. Nangka dipotong kecil dan cuci. Kemudian rebus hingga separuh lembut. Buang air rebusan tersebut.
2. Masukkan bahan tumbuk kedalam periuk dan masukkan sekali nangka. Tambah sedikit air dan masak hingga bawang nampak layu dan nangka lembut.
3. Tambah santan dan biarkan mendidih. Jika guna serbuk kunyit, masukkan waktu ni dan kacau rata.
4. Perasakan dengan garam dan matikan api.

Nota: Jika dicampur dengan seafood macam udang atau kepah, saya akan akan letak hirisan kecil asam keping.

February 7, 2017

Cheese Tart Buncit Version 2

Akak memang lemah kalau orang mengidam order apa-apa kat akak ni. Walau dulu tak merasa sangat mengidam masa pertama dan terakhir kali pregnant, akak tak sampai hati nak biarkan orang lain keciwa. Tapi adalah juga kadang2 akak tak terlayan permintaan dorang tu. Selalunya disebabkan jarak, masa atau benda yg akak memang tak pandai buat walau ikut resipi apa pun.

Kalau tak mengidam pun, andai customer sebut perkataan TERINGIN... memang selalunya akak tak tolak. Dan selalu tu kebetulan akak ada masa yg betul2 'available'.

Gitulah ceritanya ye! Apa daa membebel. Sebenarnya akak nak masukkan resipi baru cheese tart zaman sekarang kat sini.. hat buncit2, montok2, dan yg sewaktu. Namun yg sebenor2nya, level ilmu dan kepakaran akak ni tidaklah setaraf dengan para penjual cheese tart montok lagi gebu yang ramai berlegar2 di bumi Malaysia ni. Boleh laa.. setakat nak seronokkan orang2 yg sentiasa redha dengan hasil airtangan cik siti...huhuhuu 😆😆

Resipi ni akak tak pasti puncanya. Akak dah siap2 tulis kat buku, lupa pulak akan empunya resipi. Maklum, banyak benor resipi cheese tart pesen terkini kat buku hitam akak tu.. Ada yg dah cuba dan ada yang belum. Semoga Allah limpahkan rezeki padanya yg ikhlas berkongsi. Sharing is caring yo.. 💚




CHEESE TART 

Tart shell

Bahan2:

250 g mentega
125 g gula aising
1/2 sk esen vanila
1 biji telur (saya guna C)
1 sb susu tepung
500 g tepung gandum

Cara2:
Putar mentega, gula, vanila, telur dan susu hingga sebati.
Masukkan tepung dan gaul sehingga jadi doh
Bentukkan menggunakan acu
Bakar dengan suhu 165C selama 17 minit, mode fan


Cheese Fillings yg Montok
(25 pcs)

Bahan2:

375 g cream cheese (guna terus yg dari peti sejuk)
37 g mentega
75 g gula aising
1/2 sk creamy essence vanilla
3 sudu makan telur (guna je 1 biji telur C, dikocak dulu baru sudukan)

Cara2:
Pukul cream cheese dan mentega hingga lembut dan gebu
Masukkan gula dan pukul lagi.
Masuk vanilla dan telur, putar hingga sebati.

Nozzle yg akak guna.. tak pakai ni pun takpa. Just potong besar sikit kat hujung piping bag tu ja..

Cara menyediakan tart

Bahan2:
Adunan cream cheese
Filling ikut citarasa - blueberry, coklat, strawberry, dsb
Tart shell
Alas cupcakes

Cara2:
Masukkan cream cheese ke dalam piping bag, begitu juga inti (filling)
Panaskan oven 160C
Susun tart shell di atas dulang
Isikan filling pada tart shell.
Paipkan cream cheese ke dalam tart crust secara menegak dan banyak membukit untuk memperolehi hasil yg montok
Bakar selama 10 minit dengan suhu 160C (permukaan cheese tidak melekat apabila disentuh)
Dekorasi boleh dibuat sebelum atau selepas dibakar

Cara paip cream cheese.. Yg ni guna nozzle tapi tangan I always ketaq...😆 
boleh je tak pakai nozzle, gunting je hujung piping bag tu dan paip kan ke tart shell

Sebenarnya belum cukup comel macam org lain buat.. tp akak percaya, practice makes perfect! 😄



Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...