Pages

December 27, 2015

Di Penghujung Cuti Sekolah 2015...

Alhamdulillah...

Rezeki masa dan kesihatan Allah kurniakan buat akak sekeluarga. Dapatlah meluangkan masa bersama kaum keluarga terutama yang melangsungkan majlis walimah buat anakanda masing-masing. Straight tiga weekends menghadiri majlis di Taiping (anak sepupu), Sungai Petani (majlis bertandang sepupu) dan Jitra (anak menakan).

Gambar Peristiwa

19 Disember 2015, Sungai Petani, Kedah


25 Disember 2015, Jitra Kedah
Majlis nikah



26 Disember 2015
Majlis kenduri walimah

Keluarga abang ipar datang bertandang


Cuti sekolah berbaki seminggu saja. Rupa-rupanya tak pegi holiday mana-mana pun melainkan balik kampung dan pergi kenduri kawin.. haha! Seronok dapat tengok gambar orang jalan2 jer.. Sekarang nak urus budak sekolah yang tak ambil tahu pun pasal nak sekolah ke tidak tu... Esok pagi ada appointment dengan pakar bedah kanak-kanak untuk urusan bersunat yang tak terealisasi pada musim cuti ni. 

Dan sebenarnya bila sekolah mula baru mak dapat nak bergerak lebih mudah tanpa tekanan...


December 25, 2015

Tempahan dah siap!

Aktiviti dari minggu lepas hingga ke semalam.. Sejak komputer mengong memang takda semangat nak upload ke sini dan buat entri baru.. Setakat FB dan IG guna handphone je la.. Tapi akak cuba juga berlawan dengan kemalasan dan kelembapan ini..

Terima kasih buat customers akak - Nurul, Syila, Nurul Wahidah, Fiza and my niece Pit.. Datin Dyu dan Anis..

Carrot cupcakes with buttercream topping untuk majlis bertunang..
100 pcs chocolate moist cupcakes
Ada brownies dan carrot walnut cupcakes with cream cheese topping

Chocolate moist dan plain brownies

Alhamdulillah... Thank You Allah.. 

Untuk sesiapa yang pernah dealing dengan akak harap jangan serik noh.. Kalau ada yang tak best harap bagi tau.. ;)


December 15, 2015

Cerita Cuti Sekolah

Assalamualaikum..

Cuti sekolah dah tinggal sekerat tu.. budaknya duk main game je sampai hampir musnahlah netbook umminya nih.. Bila asyik hang je bila dia buka game, baru ummi dapat sambar balik rete ummi ni sebab dia dah beralih arah ke laptop abi pulak. Abi pulak risau ehehe.. padahal abi pun sebelum ni berebutkan netbook ni... entahlah.. tiada daku berdaya menahan mereka... :P

Hari ni mood nak flash back cerita balik kampung. Lepas ni entah bila lagi nak balik.. Abe kito dah siap bagitau haritu cuti penggal pertama takyah balik.. huhuhu. Ciann Fawwaz.. n mak dia! Takpa. Mula2 kita setuju je.. nanti sampai waktu kita hantar permohonan baru hehehe...

Cuti hari tu adik2 akak buat upacara shell out kat rumah mak. Akak cilok sket.. datang-datang terus makan. Tak tolong apa pun. Kan lebih sedap makan hasil airtangan orang lain..kehkeh. Meme boleh buat restoran seafood kiranya tuh. Dah kira pass.. I nak tolong bawakan ABC sedap pun, akak penjual tu boleh lupa nak buatkan dan pegi jalan2 tempat lain. Keciwa I tau!!!

Ada ikan, sotong, udang, ketam, jagung dan lain-lain. Mujo2 takda alergic atau gout. Kalau kolestrol tu boleh scan dan2 tu, tak taula pulak. Akak memang suka seafood tapi sebab kolestrol yang tinggi dalam badan nih, terpaksa akak control sikit. Jadi tak berapa beli dan masak seafood di rumah sendiri selain ikan. Nak makan, kena pegi rumah orang sebab kena jaga hati kononnya.. hahaha! Bunyi macam kedekut la pulak.. Tapi seriously memang kena jaga semua2 tu..


Penuh meja Jepun mak... memang tak boleh habis. Siap tapau lagi..

Out of 17 orang 
 *********************************************

Persandingan anak sepupu di Taiping pada 13 Disember 2015

Habis kenduri dan riang ria cuti, siapkan tempahan sambal goreng.. Tak mampu kederat nak buat banyak2.. setakat 12 kilo shj sekali harung.. Alhamdulillah.  Lepas ni kena tunggu sikit kalau nak order sebab ada projek lain menjelang hujung tahun. Harap2 nya tahun depan akak dapat aktif lebih sikit dengan sambal goreng ni sebab permintaan sentiasa ada.. cuma tuan punya badan tak berdaya. Nak ambil assistant pun akak tak berapa sedia sebab ruang kecil..



December 10, 2015

Churros

Sesekali layan churros yang tengah meletop.



CHURROS

Bahan2:

1 cawan air
1 sudu makan gula
1 sudu makan mentega/majerin
1/2 sudu kecil garam
1/2 sk esen vanilla
I 1/4 cawan tepung gandum (boleh kurangkan kpd 1 cawan penuh/mumbung kata jawanya.. hihi)
1 biji telur A

Cara2:

Masak air, gula, mentega, vanilla dan garam sehingga mendidih. Matikan api.
Masukkan tepung dan gaul.
Masukkan telur yang telah dikocak dan gaul sebati hingga jadi doh lembut.
Sediakan 2 keping piping bag. Satu untuk dimasukkan nozzle dan satu lagi diisi doh. Potong sedikit di hujungnya bersesuaian dengan saiz nozzle.
Masukkan piping bag berisi doh ke dalam bag nozzle dan paipkan doh mengikut citarasa. Boleh paipkan terus ke minyak panas atau ke atas dulang atau seumpama dahulu, baru digoreng kemudian.
Goreng sehingga bertukar warna coklat keemasan.
Boleh dimakan dengan coklat cair/ganache, atau disalut dengan gula aising atau gula halus dicampur serbuk kayu manis.





Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...