July 15, 2013

Pecel Lele @ Keli dan Hidangan Berbuka..

Selamat memasak semua... Sesungguhnya menyediakan hidangan dengan ikhlas untuk berbuka puasa juga satu ibadah buat kita. Untunglah.. macam2 cara dan jalan nak dapat pahala ni.. Alhamdulillah.

Semalam, selepas cuti masak 3 hari, akak mula berhempas pulas kat dapur.. Cehhh, hempas pulas sangat laa.. Yelah, nak sediakan makanan untuk suami mesti dengan penuh perasaan. Jadi, yang mampu dimasak ialah pecel lele atau masak lemak cekur ikan keli, sayur air bendi, cucoq udang dan badak berendam. Paling suka, menjelang waktu sahur semua pun habis kecuali pecel tu. Sebab memang akak masak extra..


Kalau nak tau macamana masak pecel ni, akak tulis sekali lagi. Dulu2 pun dah tulis... takpelah, exercise jari nah.. :)


MASAK PECEL IKAN KELI (LEMAK CEKUR)

Bahan2:
(versi agak2)

4 ekor ikan keli - boleh tukar kpd pari, talapia, terubuk atau lain2.
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 biji akar cekur (dalam 2 inci)
6-10 batang cili padi - ikut selera pedas mana
4 helai daun cekur - racik halus
1/2 keping asam gelugur (asam keping)
Santan pekat secukupnya
Garam

Cara2:

1) Bersihkan ikan keli dan goreng. Kalau nak lagi sedap, bakar.
2) Tumbuk bawang, cili dan akar cekur.
3) Masukkan bahan tumbuk ke dalam kuali dan letak sedikit air. Masak sehingga layu.
4) Masukkan santan, garam dan asam keping.
5) Bila santan dah mendidih, masukkan ikan dan daun kecur. Balik-balikkan sebentar dan tutup api.

Rupa pokok kecur tu... 



No comments: