Pages

January 28, 2013

Pecel Ikan Pari

Masa nak pergi market pagi ni takde lah perancangan nak beli ikan pari. Tapi bila duk meninjau pelbagai ikan kat situ, terutama ikan kembung dan cencaru yg banyak sungguh, tetiba 'ting!'.. masuk message kat otak akak supaya cari ikan pari. Ada satu stall je yg jual ikan pari. Tu pun macam tak menarik. Tapi yang menariknya, akak beli je tanpa banyak bicara.. hehehe!


Jadi, sementelah mokcik akak dah bawakan sepasu pokok cekur yang subur sangat2, akak pun terus fikir nak buat pecel. Dah bertahun2 tak makan pecel pari. Hari tu terliur tengok kak Harlina, senior sekolah duk tayang sambal kencur ikan pari dia. Rasanya lebih kurang kot.. Cuma kalau nama sambal tu, pastinya lebih pekat. Pecel ni pun sepatutnya pekat, tapi memandangkan akan seram dengan santan pekat, disamping menjaga kesihatan en abe yg ada darah tinggi tu, buat yg semi pekat je. Dan guna santan kotak yg tulis 'tiada kolestrol'.. Caya tak caya, pakat2 percaya secara psikologi lah.. hahaha gelak sendiri!


MASAK PECEL IKAN PARI

Bahan2:

2 potong ikan pari (atau yg secukupnya)
4 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
20 batang cili padai (atau ikut citarasa nak pedas atau tidak. Nak sedap, kena pedas)
1 pokok cekur - asingkan ubi dan daunnya
1 cm belacan (optional)
1 keping asam gelugur
1 mangkuk santan pekat
Garam secukup rasa

Cara2:

1) Ikan pari dibakar atau goreng - nak sedap bakar, nak bajet masa goreng je, tp jangan sampai garing sangat.. :)
2) Tumbuk bawang merah, bawang putih, cili padi, cekur (ubinya) dan belacan
3) Daun cekur di racik halus
4) Tumiskan bahan tumbuk dengan minyak yang sedikit, kemudian tambahkan sedikit air dan biarkan mendidih.
5) Masukkan ikan, daun cekur, santan, asam dan garam secukup rasa. Masak hingga mendidih, biarkan seketika sambil kacau sikit2 supaya tak terlalu pecah minyak. Matikan api.

January 27, 2013

Used Items for Sale @ Jitra, Kedah

Akak nak let go 2 barang utama kat rumah ni. DAPUR jenama ZANUSSI yg ada oven elektrik dan PETI SEJUK NATIONAL satu pintu. Nak buat persediaan masuk rumah baru dengan benda2 baru walau plan rumah masih terperap kat meja Majlis Daerah.. ahaks!

HARGA PACKAGE UTK KEDUA2NYA - RM1,000 
HARGA UTK SINGLE UNIT PULA BOLEH DIRUNDING

 Dapur n oven masih tip top.. 

Inilah masa yg sesuai nak berpisah dgn peti sejuk ni... Sebab dah tak sesuai dengan situasi terkini

January 25, 2013

Kek Carrot lagi..

Minggu ni buat kek carrot lagi. Untuk mak buyung yg mengidam tu.. dan kerabatnya yg datang petang semalam. Gumbira hati akak sebab semua sold out! Tetiba rasa suka3x sangat buat kek ni.. sebab memang moist dan sedap.  Ditambah dengan cream cheese tu..


Cream cheese dan beberapa perkara kat sini lebih sikit harganya dari yg selalu saya beli di Sri Petaling. Dan yang selalu saya guna tu, takde dijual di sini. Saya nak kena biasakan dengan beberapa jenama baru sebagai alternatif. Apa2 pun, cream cheese apabila dicampur dengan marcarpone, hasilnya amatlah sedap dan lemak berkrim!!!


January 19, 2013

Headband Untuk Baby..

Ni sajalah akak nak promo sikit... Pada sapa2 yang ada anak atau baby perempuan tu, bolehlah tinjau kedai headband online ni.. http://www.headbandforbaby.com/. Rasa comel benar kalau anak2 ni pakai munge2 kat kepala. Tapi apakan daya, kita belum rasa nak ada baby lagi.... :P

Jangan lupa, click n see ye! Kalau berkenan, order sekali... TQ


January 18, 2013

Nasi Lemak Buah Bidara

Nasi lemak buah bidara
Sayang selasih hamba lurutkan
Buang mak buang saudara
Kerana kasih hamba turutkan...

Chewahhh.. berpantun pulak akak! Tapi pantun ni macam ada kena mengena dengan akak lah.. Kerana kasihkan suami, akak tinggalkan negeri akak dan ikut dia duduk di bumi Jitra ni. Cumanya, idokle sampai buang mak tu.. Tinggalkan mak ngan sedara2 yg kat KL & Selangor tu je. Sedih dorang tau masa akak nak pindah sini. Yelah, akak ni asyik nak tinggalkan dorang je. Makcik2 akak duk teringat dan tanya2 macamana duk sini. Memasing simpan cita2 nak lawat akak. Mak akak pun asik telepon je. Sesungguhnya akak ni jenis pemalas bab2 telefon. Apa2 pun jarang nak sharing n caring. Apa masalah pun, jarang nak kasitau. Dapat pulak asyik cakap home sick! Tapi sebenarnya, memang takde masalah pung... Hidupku sentiasa gumbira walau apa ceritanya.. "Life goes on" kata orang Amerika.

Nasi lemak Jitra

Berbalik cerita nasi lemak, kat Jitra ni memanglah tersangat ramainya orang jual nasi lemak. Kat tepi jalan, kat gerai, kedai makan, kat pasar... Baik yg berbungkus pisang, plastik + kertas, polistrene.. Yg 50 sen, seringgit, dah lebih... Hat yg bungkus pisang tu, ada yg tinggi runcing konnya, ada yg biasa2... Yg bestnya, setakat yang akak pernah beli, semuanya sedap belaka. Menepati citarasa. Penuh kasih sayang. Baik nasi lemak, mihun, mee atau kuey tiaw goreng esp yg dekat dengan TTS ni. Belum kira char kue tiaw lagi.. Perghh.. bisa gemuks aku di sini.

Boleh kata, tak pernah merungut lagi dengan makanan yg dibeli kat gerai2 tu. Kan akak ni species komplen.. hihihi!! Ada sekali je akak tergelak bila abe order nasi ratna/ladna kat sebuah kedai makan. Sampai2 entah jenis nasi apa ye.. takde kuah macam kat KL tu. Fail sungguh. Tapi mungkin itu jenis nasi ratna kat sini.. Mana tau kan.. Abe ku yg selalu menegur dengan berhemah bila akak komplen, terdiam tanpa kata. Telan je. Hehehh..


January 16, 2013

Rainbow of My Life

Sebenarnya akak teringin nak makan kek opera. Tapi mengenangkan anak bujang yg sorang tu tak makan kek2 orang dewasa tu, akak abaikan je. Maka buatlah hat yg rainbow ni. Sambil test darjah kerajinan, tahap mana. Macam biasa, buat kek span versi baulu. Tak bubuh mentega dan serbuk penaik. Dan akak silap perkiraan. Ingatkan semua pewarna ada lagi. Rupanya 2 colors takde. Biru dan kuning. Yang kuning OK lah juga, ada pewarna kuning telur. Hat biru tu, akak campur2 color, tak juga jadi biru. Jadi coklat. Aci jadi je le ye..



Kali ni dengan filling cream cheese.. 


Comot je akak ni kan... posing kat piring plastik pun jadi.. :P

Apa2 pun, hujung2 kejadian, sempat juga akak tengok cerita Korea... Satu2nya drama yg akak dah sign kontrak setakat ni.. :D

January 12, 2013

Kuih Ketayap

Resipi malam ini ialah kuih ketayap berintikan durian. Ini adalah kuih yg saya buat tanpa perancangan untuk sarapan semalam. Semata2 selepas melihat post kawan yg menayang ketayap kat FB dia. Padahal bukan boleh makan banyak pun. Ikutkan lebih economical kalau beli je kat gerai dekat taman ni. Paling2 RM1 = 3 atau 4 biji. Memang mewah le duk sini... murah. Sedap dengan tidak je. Tapi kalau nasi lemak kat sini, walau 50 sen tetap sedap.. OK lah. Meh layan resipi..


KETAYAP INTI DURIAN

Bahan2:

1 cawan tepung
1 biji telur
1 1/2 cawan susu segar atau santan (kalau adunan pekat, tambah air sedikit2)
1 sudu minyak masak
1/2 sk pandan emulco - lagi sedap kalau guna air daun pandan
Sedikit pewarna hijau

Cara2:

Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk dan kacau dengan whisk hingga sebati. Boleh juga menggunakan blender.
Panaskan kuali dengan api kecil. Sapu sedikit minyak atau majerin.
Tuangkan satu senduk adunan dan lenggang2kan kuali supaya membentuk bulat. Bila dah masak, boleh angkat dan masukkan inti.

INTI (saya main agak2 je..)

1/2 biji kelapa parut
Isi durian - anggaran 3 ulas
2 sudu besar gula
Secubit garam
Sedikit pewarna kuning telur

Cara2:
Gaulkan kesemua bahan. Kalau nampak kering, campur sedikit air. Masak dengan api sederhana sehingga inti masak atau kelihatan pekat (melekit)

Dah siap inti dan menebar, boleh le digulung atau lipat ketayap tu ye... ;)

January 11, 2013

Durian Cream Puff

Hari ini hari Jumaat. Hari ini saya lupa potong kuku. Hahahh... takde maknanya intro ini! Sebenarnya nak cerita, hari ni saya rajin banget!! Asik kerja masak je.. Tapi tak cukup pemakan. Abis camne... Antara faktor2 yg menjadi limitation kepada kreativiti dan darjah kerajinan saya.


Takpelah.. meh tengok cream puff saya yg berduri2 nih. Hari tu nampak kat blog Citarasawan. Memang kreatif kak wan tu. Tak terbuat dek tangan akak ni akan segala hasil tangan dia tu. Tapi takat dapat inspirasi tu OK ah jugak kan... :)  Marilah ikuti bagaimana cara2 membuatnya.

Maafle.. kualiti gambar pakai kamera hp biasa tu jee... hehe

DURIAN CREAM PUFF

Choux Pastry (dipetik dari buku resipi usang saya)

Bahan2:
100 g mentega
1 cawan air
1/2 sk gula
125g  tepung gandum
Secubit garam
3 biji telur

Cara2:

Masukkan mentega, air dan gula ke dalam periuk. Didihkan
Bila dah mendidih, kecilkan api. Masukkan tepung yang bercampur garam ke dalam periuk tersebut dan kacau sebati hingga tak melekat.
Sejukkan dalam 15 minit.
Masukkan telur sebiji ke dalam adunan tepung dan kacau hingga sebati. Ulangi step ini hingga telur habis.
Sediakan dulang yang di alas dengan baking paper atau aluminium foil pun boleh. Panaskan oven 200C.
Masukkan doh ke dalam 2 piping bags. (1) tanpa nozel, dan potong hujungnya dengan saiz sedikit besar. (2)  dengan nozel lubang kecil atau nozel bergerigi (macam k.wan).
Paipkan doh dlm piping bag (1) berbentuk bulat. Kemudian doh di piping bag (2) untuk membuat duri di sekeliling pastry.

Bakar dengan kepanasan 200C untuk 15 minit dan 170C untuk 15 minit berikutnya.
Angkat dan sejukkan sebelum diletak filling mengikut citarasa.


Akak ada 2 fillings sebenornya.. Satu kastard durian dan satu lagi cream cheese. Kan akak sentiasa ada stok cream cheese tu... ahhh sedap tau kalau makan tengah sejuk tu.

DURIAN CUSTARD CREAM
Sumber: Resipi Citarasawan

1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung kastad/jagung
4 sudu besar gula
200ml susu segara
3 biji kuning telur
1/2 sudu besar mentega
3-4 ulas durian

Cara2:

Satukan semua bahan kecuali mentega dan isi durian. Kacau (whisk) hingga rata dan tapis.
Masak dengan api perlahan hingga pekat (saya masukkan sekali isi durian masa ni)
Masukkan mentega. Kacau hingga licin dan tidak berketul
Simpan dalam peti sejuk sebelum guna.

P/S: Saya ada stok CREAM CHEESE FILLING di peti tu. Saya rasa lebih sesuai dgn jiwa saya utk dimakan dengan puff. Nom nom nom!!  ;))

January 8, 2013

Fresh Cream... Khalass!!!

Pagi ni akak gi lagi ke kedai bakeri haritu. Kot2 dah ada fresh cream. Nampaknya keciwa lagi.. Katanya belum ada lagi. Wahh.. sudah berapa hari la. Memang DC tu bakal tak terbuat jugalah. Kesian En Abe.. tak dapatlah penuhi permintaannya tu. Mujo akak dah tak aktif membaking. Jenuh juga kalau banyak benda yg biasa guna tu takde. Cream cheese yg biasa akak guna pun tak nampak bayang. Susahnya hati. Nak kena kerja keras cari kedai bakeri lain nampaknya. Mana tau, tetiba datang seru...

Petang tadi akak pun terfikir2 apa nak buat dengan durian kat dalam fridge tu. Tiba-tiba nampak pulak post Kak Wan Citarasawan. Dia buat Durian Cream Puff. Yayy.. semangat akak ni nak buat cream puff setelah bertahun2 lamanya tak buat. Mau 7-8 tahun tak buat tu.. Tapi hari selepas esok lah kott...

Kejap tadi akak siapkan inti karipap. Hat ni pun En Abe yg minta buat. Dia tak kisah inti apa. Akak je beria2 nak buat inti keledek. Akak rasalah... murah kot keledek kat sini. Sekilo RM2 je kat pasar malam tadi. Tapi entahlah ye.. sebab kat KL pun akak jarang beli keledek. Tujuan karipap ini ialah untuk makan2 masa meeting AJK waris sekolah pra esok. Hehehe... Tn Pengerusi belanja kalini.. kuih je. Minum pandai2 lerr... :P


Cekur atau Kencur

Ingatkan kat Bukit Jalil dan kawasan berdekatan je yg memang takda jual cekur ni. Rupanya kat Jitra ni pun takda, walau akak pernah nampak ianya dijadikan ulam di salah sebuah kedai makan kat situ. Dah berapa minggu akak tawaf kat pasar pagi di situ, tetap tak jumpa. Melilau2 mata akak.. hahaha.

Kat pasar pagi Jitra tu memang best. Selain market basah kat atas tu, kat bawah2 ada juga kawasan menjual ulam-ulaman, sayur mayur, ikan pekasam, ikan darat, dan kuih muih dan sarapan yg pelbagai. Tudung, baju pun ada.. Lontong je yg macam takde. Tu sebab semalam akak buat sendiri. Kesimpulannya, memang akak suka pemandangan tu. Kat Sg Besar kampung mak saya pun takda.

Berbalik kisah cekur, akak memang rasa mengidam sangat nak buat masak pecel atau kerabu Jawa style. Cekur yang akak tanam belum cukup besar untuk diguna. Kalau sesapa tak tau itu cekur, meh tengok gambaq ni.. ;)

Gambar ihsan http://agromedia.mardi.gov.my


Nama saintifik cekur ni ialah Kaempferia ariety L. Nama jawa pula ialah KENCUR. Bagi masyarakat Jawa, memang banyak resipi masakannya yang menggunakan cekur ni baik akar atau daunnya. Kebiasaannya akar atau biji akan ditumbuk lumat dan daunnya akan diracik2 halus.

Antara masakan popular yang menggunakan kecur ni ialah masak lemak atau dipanggil PECEL yang biasanya untuk ikan darat seperti keli (lele), ikan talapia, dan lain2. Boleh juga dijadikan campuran untuk ayam atau daging.  Selain itu, ia juga digunakan sebagai perencah kerabu. Sesetengah orang, menjadikan ia sebagai ulam. Penggunaan cekur ini akan menghasilkan suatu rasa dan bau yang istimewa dan lain sedikit dari kebiasaan makanan2 lain.

January 6, 2013

Cabaran di Tempat Baru

Masa abe cakap "nanti beli durian, buat durian crepe.." minggu lepas, akak rasa macam berat hati. Macam malas je.. Lepas tu, akak dah macam tak berapa menggemarinya walau nahhh... bubuh kat header tu besor2! Bukan apa, rasa dapur akak tu, walau besor sangat berbanding kat apartment Anjung Hijau dulu, tak berapa nak syiok untuk aktiviti memasak macam dulu2. Dah pasang lagu2 dari Kedah.FM pun masih belum cukup mewarnainya.

Akak kata, kalau nak buat durian crepe kena plan betul2. Cari bahan dulu.. bukan setakat ada durian je. Entah ada ke tidak, sebab kita pun tak mahir lagi kat sini. Setakat ni jumpa satu je kedai bakeri terdekat dan yg satu lagi kat Alor Star yg macam rasa2 ingat kat mana..

Malam tadi abe balik bawa durian. Sebut durian crepe lagi. Jadi, pagi tadi pergilah ke kedai bakeri tu. Baik punya, sebab dia jual semua jenis tepung dan ada yg bungkus besar, sederhana dan kecik. Semua repacked. Kat KL pun takde gini. Takyah nak beli banyak2 kalau guna sikit. Tapiiii.... dia kehabisan stok fresh cream pulak. Dia kata semua orang masuk situ nak buat DC. Ahahaha!! Tak tau bila stok baru masuk. Selain durian, fresh cream tu lah yg penting. Akak malas la nak pakai cream lain.. Kita ni cepat muak.

Masih tak putus asa, petang gi pulak ke Alor Star sorang2. Konon ingat jalan. Masa pusing2 ngan abe haritu, macam nampak kedai bakeri sebelum sampai stadium. Tapi petang ni tak jumpa pun stadium tu selepas je bayar tol. Semua simpang masuk, tetap tak jumpa. Mula2 tu nampak lampu stadium jugak. Lepas tu ghaib! Jadi, buat ubat sedih, akak singgah jap kat Giant, beli jajan Mister Potato, pastu balik. Bagitau abe, DC tak boleh buat. Tempoyak je boleh!!

Kesimpulannya, kekadang akak rasa naluri hati ni selalu betul. Kalau siang2 dah rasa tak mau buat, atau belum bersedia, maka apa usaha pun tak jadi. Macam haritu, abe ajak gi kedai 'kitchen'. Untuk perancangan dapur di rumah kami nanti. Akak berat hati rasanya.. tak berminat, tapi follow je. Bila sampai depan kedai, rupanya tutup.

January 4, 2013

Pau untuk Fawwaz

Sejak duduk Kedah, radio kat 'opis' akak dah tak dapat tangkap saluran IKIM, HOT & Sinar.. Takde dah nak dengar santapan rohani dari ustaz & ustazah sambil masak2, atau merapunye bebudak Hot FM tu... atau dengar lagu2 retro lagi. Yg dapat sekarang ni Red dan Radio Kedah je.. huhuhu! Tapi Radio Kedah tu OK jugak.. Sesekali terdengar lagu2 hindustan zaman akak remaja dulu  :P

Takpelah, lupakan pasal tu.. Pagi ni akak berjaya memecahkan lagi sedikit kepompong kemalasan dengan menguli pau. Nak bagi anak dan suami makan gitu! Maklum saja, masa kat Bukit Jalil dulu, akak jarang keputusan pau. Ia adalah penyelamat saat2 anak kelaparan atau takde minat nak makan nasi. Cik Mat akak tu 3 biji dia boleh makan sekali round tanpa minum seteguk air pun. Kita nengok yg nak tercekik.. hehehe.


Hari ni guna resipi yg pernah tersiar di SINI. Resipi asal dari Jane Chew yang menggunakan fresh milk. Biasa saya buat, gunakan susu pekat dan air. Untuk ni, dapatlah yg kecik2, tak silap sebanyak 16-17 biji kot. Makan 3, selebihnya buat frozen. Maka semakin penuh le freezer akak tu. Nak tunggu orang datang makan, dah takde. Jiran sebelah pulak, kiri kanan kosong. Maka berterusanlah kehidupan akak tanpa mengenali jiran.. Dan nanti kalau siap rumah kat Alisya tu, lagilah sunyi sepi.. huhuhu nasib le labuuu.. Ni yang mokcik mula nak terkenang kampung halaman yg jauh di mata nihhh  :'|
 


Related Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...