August 22, 2010

Acar Ikan Tenggiri

Lauk ringkas untuk berbuka puasa hari ni... masak acar guna cara paling simple..:)



Bahan 2:

2-3 keping ikan tenggiri (ikut size)
2 ulas bawang merah - hiris
1 ulas bawang putih - hiris
1 cm halia - hiris
1/2 labu bawang besar - hiris tebal
1/2 biji tomato - potong kecil2
2 biji cili merah/hijau - hiris
1/2 sk ketumbar - tumbuk
4 sudu cuka (boleh juga guna air asam jawa)
1 sk gula
Sedikit serbuk kunyit
Garam
Minyak untuk menumis

Cara2:

1) Goreng ikan yang dilumur dengan garam dan kunyit. Jgn sampai garing. Angkat..
2) Tumis bawang merah, putih dan halia hingga layu.
3) Masukkan ketumbar... tuang air agak2 paras ikan. Sekalikan juga cili, tomato, cuka, gula, serbuk kunyit dan garam. Biarkan mendidih.
4) Akhir sekali masukkan ikan. Biarkan seketika dan angkat.

No comments: